
Indledning
/////////////////////////////////////
2024 var et år, hvor Middelaldercentret fortsatte sin udvikling mod at være en mere robust og stabilt drevet institution.
Efter en interim-periode blev Ph.d. Andreas Bonde Hansen ansat som centerchef. Andreas Bonde Hansen kommer med en baggrund som bl.a. chefrådgiver og forsker inden for udvikling af kulturinstitutioner, turisme og middelalderoplevelser. Under Bonde Hansens ledelse blev der bl.a. igangsat et løft af databaseret udvikling, en strategiproces og en udvikling af centrets skoleforløb.
Middelaldercentret oplevede en fremgang i antal gæster på 4,15% og på 2,7% i omsætning i forhold til 2023. Alt i alt havde centret en god sæson, til trods for udfordringer med vejret, og en periode i juni og juli, der lå lidt under normalen. Særligt tyske turister lagde grunden til det gode besøgstal. Middelaldercentret viste nok en gang, at den høje oplevelseskvalitet som formidlere, frivillige og re-enactmentgrupper fra hele Europa leverer, giver gæsterne værdi, og bidrager til centrets tiltrækningskraft.
Sammensætningen af centrets team havde få, men markante udviklinger: Museumsinspektør Thit Birk Petersen vendte tilbage fra barsel 1. juli. Indtil da, havde centerchef Andreas Bonde Hansen og vikarierende museumsinspektør Kåre Johannessen varetaget Thits arbejdsopgaver. Som leder af Cafeen blev Kennet Petersen ansat. Endvidere blev Jørgen Rasmussen ansat som medhjælper i forvaltningen, ligesom forvaltningen i længere perioder havde god hjælp af forskellige borgere i jobprøvningsordninger.

Økonomi /////////////
I 2024 fortsatte Middelaldercentrets udvikling af en robust og bæredygtig økonomi. Centrets omsætning øgedes med 2,7% til 11,3 mio. kr., hvilket gav centret et positivt resultat på ca. 804.000 kr. Dette til trods for at det dårlige vejr i juni og juli, gav et lidt lavere besøgstal i de måneder end ventet, og at entre indtægten generelt lå en smule under forventet.
Et hårdtarbejdende team - der får pengene til at række langt - og et højt forbrug i cafe, butik og til events m.v., var hovedårsagerne til det gode resultat. Middelaldercentrets gode formidlere, der giver gæsterne en god dag, og får dem til at tilbringe lang tid på centret, var kraftigt medvirkende til det høje forbrug i cafe og butik.
I løbet af 2024 stod det imidlertid også klart, at centret i 2025 vil modtage 500.000 kr. mindre i kommunal støtte og 410.000 mindre i statsstøtte end i 2024. Sammenholdt med at centret står overfor en række presserende restaurerings- og udviklingsopgaver, bliver det positive resultat fra 2024 også en forudsætning for et fortsat økonomisk robust og bæredygtigt Middelaldercentret. Der bliver således hensat 425.000 kr. som ‘buffer’ til eventuelle ekstraomkostninger i 2025 og 2026. Det resterende positive resultat på 379.000 overgår til den egenkapital.
Ledelse /////////////
Andreas Bonde Hansen tiltrådte sin stilling som centerchef 1. februar. Andreas Bonde Hansen kommer med en baggrund som bl.a. chefrådgiver og forsker inden for udvikling af kulturinstitutioner, turisme og middelalderoplevelser. Andreas Bonde Hansen brugte meget af 2024 på at lære centrets arbejdsgange, team, frivillige og gæster at kende, for at kunne lede centrets udvikling på oplyst grundlag. Bonde Hansen initierede en række forsøg med, at udvide det datagrundlag centret skal udvikle sig på baggrund af, som hele teamet med stor omhyggelighed bidrog til. Her indsamledes både kvalitative indsigter af gæsternes oplevelser, indsigter omkring ferieform og statistik på, hvilke tyske delstater gæsterne kommer fra.
Endvidere igangsattes en omfattende udvikling af centrets skoleforløb. Denne proces var et nødvendigt resultat af, at centrets skoleforløb, hverken kvantitativt eller kvalitativt levede op til centrets ambitioner som VPAC, og Danmarks fremmeste læringssted om middelalderens levevis.
Derudover igangsattes i efteråret et strategiforløb, der skal tegne Middelaldercentrets retning for de kommende 5 år. Processen bestod af en udviklingsworkshop blandt administrationens ansatte, en udviklingsworkshop med forvaltningen, en udviklingsworkshop med centrets øvrige funktioner (formidlere, cafeleder, butik o.s.v.), sparring og feedback fra bestyrelsen samt endnu en udviklingsworkshop med administration og forvaltning. Strategien har fokus på: 1. Styrkelse af besøgsøkonomi 2. Styrkelse af arbejdsmiljø samt social og økonomisk bæredygtighed 3. Styrkelse af faglighed Strategien offentliggøres i foråret 2025 og kan læses her.
Som et led i realisering af strategien begyndte teamet allerede i efteråret at arbejde hen mod mere egenindtjening og nye blik på fundraising. Det resulterede bl.a. i medlemsklubben Ridder Svanes Ølklub. Som et led i den strategiske udvikling arbejdedes der også indgående med at udvikle centrets skoleaktiviteter, hvortil der i slutningen af året blev doneret 240.000 kr. fra Guldborgsund Kommunes Fokuspulje. Denne bevilling er afgørende for, at centret i 2025 kan realisere de ambitioner på skoleområdet, som er nødvendige for at centret i fremtiden kan opretholde sin høje kvalitet som eksternt læringsmiljø.
Generelt arbejdedes der en del med fundraising i 2024. En række mindre beløb blev doneret, men behandlingstiden for større ansøgninger kommer til at strække sig ind i 2025.
Andreas Bonde Hansen søger at styrke sine ledelseskompetencer og bidrage til feltet af kulturledere ved bl.a. aktiv deltagelse i ODMs udvalg for turisme og oplevelsesøkonomi, DIs kulturledernetværk m.v.
I forbindelse med naturlig afgang fra Middelaldercentrets bestyrelse, udskiftedes tre bestyrelsesmedlemmer. Ud trådte Henrik Høegh, Poul Schreiner Hansen og Poul Grinder-Hansen. Ind trådte Julie Kirstine Linderoth Bouchet (direktør, Museum Nordsjælland), Ane Dolward (projektleder, Business Faxe) og Kirstine Haase (forskningschef, Museum Odense).
Besøgstal og gæsternes oplevelser af centret /////////////
Årets besøgstal på 39.335 var en stigning på 4.15% i forhold til 2023. Dette til trods for, at vejret i juni og juli gav en del udfordringer.
Det var da også maj og august, der bidrog mest til at få højnet besøgstallet. Disse to måneder lå 57.7% over i forhold til 2023. Den gode maj skyldes formentlig god opmærksomhed omkring centret ifm ny ledelse, nye events og Kulturpas-ordningen. I august fik centret et usædvanligt stort ryk ind fra tyske turister. Tyske turister udgjorde 65% af det samlede besøgstal i august, og på enkelte dage oplevede centret 90% tyskere. Set over hele 2024 var det delstaterne Nordrhein- Westfalen, Bayern og Berlin, der stod for de fleste besøg. At Nordrhein-westfalen står for mange besøg, korresponderer godt med turismesammensætningen på Lolland-Falster generelt, men Middelaldercentret synes at have uforholdsmæssigt mange besøgende fra Bayern - en attraktiv turistgruppe, som centret i 2025 vil forsøge at generere mere viden om.
September lå en smule over niveau sammenlignet med tidligere år. Det skal her nævnes, at centret kørte gratis testforløb for skoleklasser i forbindelse med udvikling af nye skoletilbud. Tages disse ud af ligningen var der imidlertid stadig en smule fremgang i septembers antal gæster.I efterårsferien var der en vækst på 19,3% i antallet af gæster i forhold til 2023 (om end efterårsferien for år tilbage normalvis var endnu mere besøgt), og Halloween i Griffenholm havde et meget godt besøgstal med 657 gæster. Og derfor blev oktober også en god måned. Julemarkedet lå også en smule over 2023 med 1507.

I 2024 arbejdede Middelaldercentrets team intensivt på at blive klogere på centrets gæster. Udover det allerede velfungerende system med at registrere postnummer og nationalitet på alle gæster, indførtes nu statistik på tyske delstater, stikprøver på gæsternes ferieform (er de f.eks. på camping, endagstur o.s.v.) og ca. 40 kvalitative interviews med gæster. Derudover blev der fulgt op med spørgeskemaer på udvalgte gæster, ligesom Googleanmeldelser er noget der systematisk indsamles.
Disse indsigter viste bl.a., at langt de fleste gæster er meget tilfredse med den oplevelse og service de får på Middelaldercentret. Indsigterne afslørede ligeledes, at det er centrets kerneprodukt, levende formidling i den rekonstruerede middelalderby, der er centrets stærkeste trækplaster.
Der tegner sig en tendens af, at halloween, julemarkedet og tysk turisme vokser, imens de sæson-highlights, der har været båret af danske besøgende - f.eks. Sankt Hans og efteråresferien - stagnerer; dog ikke mere end at de stadig er de største dage for centret. Endvidere tyder sæsonens dataindsamling på, at centret har rigtigt godt fat i de turister, der lejer sommerhus, og er på camping på Lolland, Falster og Møn, samt i de turister, der ønsker at tage endagsture fra Sjælland (uden for Hovedstaden) generelt, men at bl.a. de mange tusinde sommerhusejere på Sydhavsøerne og Sydsjælland kommer for sjældent.
Indsigterne fra 2024 vil i 2025 bl.a. blive brugt til at udvikle nogle arketypiske målgrupper, med forskellige behov og ønsker, som sæsonprogram såvel som service i cafe og butik bliver bygget op omkring.

Caféen /////////////
Efter gennem en længere årrække at have været holdt åben under en række forskellige former og konstruktioner, blev det med udgangen af 2022 besluttet ikke at genåbne restaurant Den Gyldne Svane i sæson 2023. Det har gennem årene været økonomisk udfordrende at drive restauranten, og på baggrund af et betydeligt underskud i 2022, skønnedes det ikke muligt at videreføre driften.
I stedet blev behovet for mad, drikke og forfriskninger i den forløbne sæson varetaget af caféen alene; til det formål blev Regine Birkelbach ansat for sæsonen til at varetage den daglige drift. I den spidsbelastede højsæson bød caféens kapacitet på udfordringer med for lang ventetid, men det lykkedes dog i alt væsentligt at holde gæsterne glade og tilfredse. I øvrigt har det stadig været muligt at spise caféens retter, der også indeholder et middelaldermåltid i restauranten - dog uden servering. På længere sigt undersøges muligheden for mere ad hoc-prægede events i restauranten.
Butik /////////////
Butikken fortsatte i 2024 sin positive udvikling.
Udover butiksteamets store arbejde med at yde gæsteservice af høj kvalitet, sørgede teamet også for en flot omsætning på 685.000 kr. Således lå butikkens omsætning på niveau med 2023, men med et overskud, der blev ca. 36.000 kr. højere.
Butikken fortsatte sin udvikling af kundeflow, indbydende æstetik, og med at holde hele velkomstmødet i en indbydende stand og atmosfære o.s.v., hvilket alt sammen bidrog til, at
Middelaldercentret fik et højt ‘spend per head’ i både butik og cafe, og har meget tilfredse gæster. I den forbindelse bør det nævnes, hvordan butiksteamet gjorde en ekstra indsats for at få eksklusive lokale producenter ind i butikssortementet såvel som i centrets smagsevents - events som butikstemaet i øvrigt bidrog
meget positivt til.
Butikstemaet var samtidigt motoren i den vigtige dataindsamling af viden om gæsternes, som igangsattes i løbet af 2024.

Socialt ansvar /////////////
Middelaldercentret havde indtil udgangen af 2023 haft en lang tradition som hjemsted for en større beskæftigelsesindsats. Indsatsen eksekveredes gennem et mangeårigt frugtbart samarbejde med Guldborgsund Kommune. I 2024 ændrede kommunen imidlertid retning i beskæftigelsesindsatsen og finansieringen til centrets engagement deri bortfaldt.
Middelaldercentret har derfor i 2024 arbejdet for at yde socialt ansvar på en lang række andre punkter.
Centret har således, gennem det meste af 2024, haft to virksomhedspraktikanter i teamet samt en projektansat i løntilskud. Derudover har centret og Kriminalforsorgen haft et samarbejde om borgere, der skulle aftjene samfundstjeneste kunne gøre det på Middelaldercentret.

Markedsføring og PR
I 2024 fortsatte vi den strategiske udvikling af markedsføringen for Middelaldercentret med et stærkt fokus på synlighed, engagement og målrettet kommunikation. Gennem året blev sociale medier aktivt anvendt til at promovere sæsonens begivenheder, Halloween i Griffenholm, Julemarkedet og nye initiativer såsom “På Druk i Danmarkshistorien” og opstarten af Middelaldercentrets medlems- og ølklub. Vi har opretholdt en regelmæssig og engagerende tilstedeværelse på platforme som Facebook og Instagram med hyppige opdateringer, inspirerende indhold og interaktion med vores publikum.

Facebook oplevede en markant vækst i antallet af følgere (en stigning på 8000 nye følgere) mod slutningen af året pga. algoritmisk eksponering af ældre videoer. Dette resulterede i øget digitalt tilstedeværelse samt engagement i form af likes, delinger og kommentarer. Den nye vækst i SoMe-følgere kommer primært fra udenlandske digitale brugere.
Nyhedsbreve har været en central kanal for at informere vores faste gæster og samarbejdspartnere om kommende arrangementer og nyheder. Vi har sikret en skarp, klar og aktuel kommunikation, der har hjulpet med at drive billetsalg, øge medlemskaber og skabe interesse for særlige begivenheder.
Annoncering har været en vigtig del af centrets markedsføring. Onlineannoncering via sociale medier så en vækst på 50% i investering, hvilket resulterede i en 28% øgning i rækkevidde sammenlignet med 2023.
Derudover blev Google Ads anvendt til at promovere Middelaldercentret gennem en landsdækkende sæsonkampagne på dansk for at øge kendskabet. En sommerkampagne blev desuden lanceret på dansk, tysk og engelsk, rettet mod turister og potentielle besøgende på Lolland, Falster og Sjælland.
Vi har arbejdet på at optimere vores reklamebudget gennem forhandlinger med bl.a. Politiken for at sikre maksimal eksponering i forbindelse med sæsonstart, højsæson og efterårsferie. Desuden har vi indgået samarbejde med Billetto.dk for at lette online billetsalg, hvilket har forbedret gæsternes adgang til at planlægge deres besøg. Dette har resulteret i en stigning på 30% af online solgte billetter. Målet er at fortsætte denne udvikling i 2025, for at gøre det nemmere at analysere data, og nå vores kunder mere effektivt.
For skoleprogrammerne under Middelalderakademiet har vi udviklet en ny online bookingsystem-manual for at lette brugen internt og sikre en mere smidig oplevelse for undervisere og administratorer. Dette har understøttet vores mål om at styrke formidlingen til skoler og uddannelsesinstitutioner.
Derudover har vi introduceret nye temapakker, der retter sig mod virksomheder og private arrangementer. Disse initiativer har åbnet op for nye markedsføringsmuligheder og tiltrukket en bredere kundekreds.
I december 2024 fik Middelaldercentret en del medieeksponering da at årets DR-julekalender - Tidsrejsen 2 - bl.a. var er optaget på Middelaldercentret. Fra centrets side forsøgte vi selvfølgelig at kommunikere dette forhold inden for DRs ophavsretslige rammer, men det affødte også en del akkumuleret medie-interesse. Bl.a. sendte P4-morgen en hel morgen/formiddagsflade fra centret og også lokale medier viste stor interesse.
Generelt var samarbejdet med lokale medier i 2024 igen glimrende. Centret havde fordelt over hele året en del medie-optrædener - bl.a. ved centerchef Andreas Bonde Hansen, som både var i P3, P4, TV2 Øst, Turismemonitor, Kulturmonitor, Lolland-Falster Folketidende o.s.v.
Sammenlagt har 2024 været et år med fortsat fokus på at styrke Middelaldercentrets brand, skabe effektfuld kommunikation og udnytte digitale og traditionelle markedsføringskanaler for at øge synligheden og engagementet blandt vores målgrupper.

Formidling og årsprogram
Museumsinspektør Thit Birk Petersen var på barsel frem til 1. juli. Inden da forestod bl.a. Centerchef Andreas Bonde Hansen og vikarierende museumsinspektør Kåre Johannessen programlægning m.v.
I sæson 2024 blev der, udover det gode faste sæsonprogram med blider, ridderturnering, kanondemonstration og levende formidling, iværksat forskellige nye tiltag. I et forsøg på at imødekomme et begrænset program om fredagen, iværksattes mad-fredage, hvor fokus skulle være på historisk madformidling. Her indbød vi gæsterne til aktiv deltagelse, og det var ligeledes muligt at få smagsløgene i brug, når der var smagsprøver. Igen i år var Middelaldercentret en del af Guldborgsund kommunes Kulturpas. Kulturpasset giver gratis adgang til kulturoplevelser for børn under 18 år og deres familier bosat i Guldborgsund kommune. Der var således gratis adgang på Middelaldercentret i uge 19. I alt brugte 2652 gæster kulturpasset, heraf 1352 børn og 1300 voksne.
På druk i Danmarks-historien, middelalderens true crime og fyrstelige måltider /////////////
Et af de nye, og meget populære, tiltag blev startskuddet til sæsonen. Den 1. maj om aftenen afholdt centerchef Andreas Bonde Hansen og vikarierende museumsinspektør Kåre Johannessen et arrangement med titlen ”På druk i Danmarkshistorien”. Her kunne deltagerne drikke sig igennem middelalderen, når der blev smagt på historiske øl efterfulgt af en beretning om øllets historie. Dette arrangement har været afholdt flere gange i løbet af sæsonen, og har alle gange været et tilløbsstykke, med glade gæster, der oplever middelalderen på en lidt anderledes måde. Dette har ledt til, at der i efteråret 2024 blev oprettet ”Ridder Svanes ølklub”, som fra 2025 vil invitere medlemmerne til forskellige arrangementer samt give dem mulighed for at smage en specialsammensat ølpakke.
Den 29. maj afholdt vi endnu et aftenarrangement med centerchefen og den vikarierende inspektør. Denne gang var emnet ”Mord i middelalderen – og mørkt øl”. En aften med myter, mord og middelalder skyllet ned med et krus godt øl.
Sidst på sæsonen blev der dækket op i Gæstgiveriet til stor banquet. Her tog museumsinspektør Thit Birk Petersen, formidler Lotte Nielsen og cafe-ansvarlig Kennet Pedersen, gæsterne med igennem en 5-retters middelaldermiddag, med fortællinger om alt fra kongelige bryllupper til latrinernes hemmelighed. Maden og fortællingerne blev akkompagneret af middelaldermusik ved middelaldergruppen Cantor Solitus og middelalderdans ved dansegruppen Falsterpiben. Det var således en helaftensoplevelse med alle sanser.
I efteråret afprøvedes et emne med middelalder og fantasy, hvor Andreas Bonde Hansen fortalte om, hvordan fantasy-genren gennem tiden har brugt elementer fra middelalderen. Disse aftenarrangementer har vist sig at ramme et publikum, som elsker denne type eksklusive intime arrangementer, hvor historieformidlingen bindes sammen af en sanseoplevelse. Middelaldercentret har rammerne til dette, og derfor skal vi fremadrettet afholde flere af denne type arrangementer.

Sankt Hans /////////////
Som traditionen forskriver, blev der afholdt Sankt Hans på Middelaldercentret. Der blev dog lavet en smule om på traditionen, da det store bål på vandet blev afløst af en smuk majstang omkranset med bålfade. Årets båltaler var centerchef Andreas Bonde Hansen. Der var et stort program med ridderturneringer, ildkugle i bliderne, og en middelalderinspireret buffet i Gæstgiveriet. Der var 1243 gæster til en hyggelig og stemningsuld Sankt Hans aften.

Sæsonens events og temauger /////////////
Igennem sæsonen har der været forskellige temauger og events. I maj måned var der tekstiluge med fokus på uldens proces fra får til forklæde. Her kunne gæsterne møde den finske re-enactment gruppe Merry Swan, der er specialister i tekstilproduktion. Gæsterne fik hænderne i ulden, kunne prøve at spinde, spjældvæve og karte, samt se hvordan man vævede og syede klædet til tøj. Højsæsonens events bestod som altid af mange forskellige temaer, der alle formidlede en del af middelalderens historie.
Der var tema med medicin og lægevidenskab, hvor gæsterne kunne stifte bekendtskab med middelalderens lægekunst samt få gode råd til, hvordan man kunne kurere alskens sygdomme.
Tema om sport og fritid i middelalderen indbød gæsterne til aktiv deltagelse, hvorigennem de kunne få smag for middelalderens lege og sport. Dette tema var enormt engagerende for gæsterne, og både børn og voksne legede med, når vores formidlere og frivillige igangsatte forskellige historiske lege.
Legene blev styret af vores frivillige Alette Raft Rasmussen, der gennem flere år har specialiseret sig i historiske lege. I uge 28 fik vi igen besøg af falkonergruppen Falconia fra Tjekkiet, der lavede fantastiske opvisninger med deres fugle, heste og hunde. Det er et imponerende show, hvor menneske, hest og fugl samarbejder tæt, og hvor den historiske viden om jagt i middelalderen formidles på fornemmeste vis.
At middelalderen var mørk og grå er en myte som alle, der kender Middelaldercentret, ved er forkert. Det er dog stadig vigtigt for os at formidle hvor farverig middelalderen var. Derfor blev der sat fokus på farver, skrivekunst og malerarbejde i en uge. Her kunne gæsterne prøve kræfter med selv at skrive med fjerpen og blæk eller følge farverens arbejde, når hun farvede klæde og garn.
Sved som en ridder! Var også et tema i højsæsonen. Her kom formidler og ridder Joakim Løvgren på besøg og etablerede ridderskole i Sundkøbing med sit alias Sir Laurence de Quincy. Her kunne børn prøve kræfter med alle de discipliner og træningselementer en ægte ridder i middelalderen skulle kunne. Der var træning i høvisk skik men også sværdtræning og styrketræning.
Et emne, der altid vendes tilbage til på Middelaldercentret, er håndværk. Sundkøbings mange værksteder indbyder til fordybelse i historiske håndværk, og vores formidlere og frivillige er dybt engagerede i forskellige typer af håndværk. Der holdes nogle håndværk i live i Sundkøbing, som man ikke finder mange andre steder, og derfor er det vigtigt at formidle teknikker, produktion og håndværket til vores gæster, for på den måde at holde det i live. Mange af vores gæster kommer med deres børnebørn, fordi de ved børnene kan få en god oplevelse, men også fordi de selv har en interesse i et gammelt håndværk, som for eksempel smedearbejde og tekstilarbejde. Her kan de få en god og lang snak med de dygtige formidlere og frivillige, der gerne øser ud af deres viden om specifikke emner. Vores arbejdende værksteder får altid god feedback fra gæsterne, store som små, der nyder at se på arbejdet, måske prøve selv og ellers høre formidlerne fortælle.


Efterårsferie /////////////
Uge 42 var som altid efterårsferie, hvor frivillige og formidlere hvert år sørger for en ekstra god middelalderoplevelse. Efter den fantastiske temauge med sport og fritid, valgte vi at fokusere på spil og lege i efterårsferien. Vi lavede et program fuld af aktiviteter, hvor børn og voksne kunne deltage. Der var mange forskellige typer lege, dans med Falsterpiben, man kunne bage pandebrød, lave lerdyr, skriverværksted, riddertræning og meget mere. Sundkøbing summede af liv. Efterårsferien forløb helt som planlagt med ridderturneringer, blideskud, små optrin på torvet med ret og straf og mange andre aktiviteter.
Onsdag var der som altid længe åbent med ridderturnering i fakkelskær, ildkugler i bliderne og det fantastiske festfyrværkeri som altid arrangeret af Ole Nordlys. Årets bedste aften for medarbejdere, frivillige og gæsterne. 1864 gæster lagde vejen forbi til en dejlig efterårsferieopelvelse på Middelaldercentret.

Halloween /////////////
Efterårsferie markerer slutningen på sæsonen for aktiviteter i Sundkøbing. Men som de forrige år er der begyndt at opstå mystiske aktiviteter i Griffenholm omkring Halloween. Igen i år fik en gruppe af medarbejdere samt frivillig mulighed for at arrangere Halloween i Griffenholm den 25.-26. oktober.
Der var forskellige aktiviteter for de besøgende: ansigtsmaling, heksejagt, og masser af uhyggelige væsener, der gik omkring. Aftenerne forløb i to omgange: fra kl. 15:00-18:00 var der børnevenlige aktiviteter og hyggelig uhygge. Efter kl. 19:00 var der ikke adgang for børn under 13 år, og der blev skruet godt op for de uhyggelige elementer. På disse mørke dage, hvor grænsen mellem de dødes og de levendes verden var papirtynd, var der 657 (levende) gæster til Halloween i Griffenholm.
Alletiders Julemarked /////////////
Den 30. november og 1. december blev der traditionen tro afholdt Alletiders Julemarked. Julemarkedet omdanner Sundkøbings huse til små hyggelige juleboder med alskens jule-ting. Købmandens bryggers er omdannet til julemandens stue, hvor julemanden (Søren Lise) fortæller julehistorier, og modtager gaveønsker fra de mange børn.
Julemarkedet er arrangeret af Guldborgsund Gildet, og madboder passes af de mange frivillige.
Selvom julemarkedet, i forhold til andre lokale julemarkeder, er småt, er det altid god besøgt. Tilbagemeldingerne fra gæsterne er, at de godt kan lide atmosfæren, og det at der er fokus på hygge og børn. Mange er gengangere fra årerne før, og har gjort det til en tradition at kigge forbi til julemarkedet. Der var 1507 gæster til årets julemarked.

Frivillige /////////////
I februar og november afholdt Guldborgsund Gildet to weekendkurser, hvor frivillige kunne hente kvalificeret hjælp til at sy egne dragter og sko, få vejledning i pileflet m.m. samt et foredrag lørdag aften i et middelalderrelateret emne.
I feb/marts afholdt centret 2 weekendkurser for nye frivillige. Der var 42 deltagere fordelt på de to kurser. Den 27. og 28. april arrangerede centret den årlige arbejdsweekend, hvor frivillige kommer og hjælper med at gøre klar til åbning. Der var ganske mange som deltog i dette. Samtidig blev der afholdt årsmøde i støtteforeningen Guldborgsund-Gildet. Ved den lejlighed fik Gildet ny formand, da Morten Hald gik af. Ny formand er Marianne Agerskov.
I maj og juni havde vi prøveweekender for de nye frivillige, som, efter at have være på det teoretiske kursus, kommer ud og prøver i praksis med ”støttepædagog”. Der var i 2023 en beskeden nedgang i antallet af danske frivillige, men de vendte tilbage i 2024 og der var næsten rekord mange udenlandske reenactere. Netop pga. reenacterne, har vi haft masser af liv i Sundkøbing i ydersæsonen.
Guldborsund Gildet har i den forløbne sæson støttet os med tilskud til centrets deltagelse i Historiske Dagemessen, og en fryser til frivilligmaden. De frivillige har også været en stor del af arrangementer ud af huset fx Høstfest på Krenkerup, Gjordslev gods markedsdage og kulturnat i Nykøbing samt Halloween. Det samme gælder selvsagt for julemarkedet, der hovedsagligt blev afviklet af gildet. Middelaldercentret sætter meget stor pris på vores frivillige; uden dem, ville vi ikke kunne præstere en levende by for gæsterne.
Skoletjeneste og undervisningsforløb /////////////
I gennem sæson 2024 har det sædvanlige udbud af skoleforløb været udbudt: Det har været rundvisninger med dagligliv, teknologi, tro og overtro og spil og leg som tema. I disse rundvisninger tager en af Middelaldercentrets formidlere eleverne med på en tur gennem Sundkøbing, Teknologiparken, Den magiske skov eller lærer dem om børneliv og lege. Selvom rundvisningerne på overfladen har været populære, vurderede centrets team, at de ikke aktiverede eleverne tilstrækkeligt, i forhold til centrets ambition og selvforståelse. Samtidig gør rundvisningerne, at formidlerne kun kan formidle til den pågældende gruppe, og ikke kan være til stede i sit værksted. Derfor får gæster, der besøger centret og ikke er booket på et skoleforløb eller en rundvisning, ikke mulighed for at møde formidlerne særligt meget. Sundkøbing kan derfor i skuldersæsonenerne ofte fremstå tom, selvom der er flere formidlere på arbejde.
Endvidere har centret haft nedgang i besøg fra skoleklasser over en årrække. Dette kan skyldes, at skoleforløbene ikke i tilstrækkelig grad var designet efter læringsmål, kanonpunkter, og hvad der ellers kan motivere en skolelærer til at tage sin klasse med på Middelaldercentret.
Det blev derfor besluttet, at påbegynde udviklingen af et helt nyt skoleprogram.
I efteråret 2024 gennemgik de traditionelle forløb derfor en omstrukturering, samtidig med at der blev udviklet nye forløb. Dette er et omfangsrigt projekt, som har krævet en stor indsats fra mange fronter, og som der i skrivende stund stadig udvikles på. Vore formidlere har været meget tålmodige og har mødt mange ændringer med stort gåpåmod og kløgt.
I første omgang blev rundvisningen med titlen “Byens borgere” ændret til “Livet på Kalmarunionens tid”. Kalmarunionen er et kanonpunkt, og med denne titel kunne vi måske ramme nogle skoler. Teknologiparken blev lagt sammen med forløbet “spil og leg”, da flere elementer i Teknologiparken er ude af drift, og det derfor var nødvendigt med en omtænkning.
Testen af disse mindre ændringer klarlagde behovet for en fuldkommen gentænkning af skoleforløbene. Denne opgave tilfaldt museumsinspektør Thit Birk Petersen, da hun vendte tilbage fra barsel medio 2024. Årsberetning 2024

Opgaven lød på minimum tre nye inddragende skoleforløb til indskoling, mellemtrin og udskoling, som gør, at vi kan leve op til vores status som Videnspædagogisk Aktivitetscenter, og de skulle være mere målrettet skolernes behov og læreplaner. Disse forløb skulle udvikles i sensommeren og testes i efteråret. Til at understøtte denne udvikling ansatte vi i en tre måneder projektstilling Sophie Lind. Sophie er BA i historie, og har ligeledes en lærerfaglig baggrund, der gør at hun var skarp på det didaktiske, historiefaglige og læreplaner.
Udviklingen tog udgangspunkt i et ønske om at holde formidlerne mere i deres huse samt skabe mere liv i Sundkøbing ved at aktivere børnene i forskellige projekter. Der blev her bl.a. trukket på erfaringer fra tidligere skoleforløb - bl.a. det såkaldte ‘daglejer’-forløb. Dette forløb gav børnene en helkrops-oplevelse af middelalderen, men var tungt personalemæssigt og dyrt for skolerne. Der blev derfor arbejdet med, at tage nogle af de gode erfaringer fra disse forløb, og tænke dem mere klogt og tidsvarende i forhold til eksterne læringsmiljøer anno 2024. Samarbejdet med Sophie mundede ud i tre nye forløb. To forløb lavet i åben skole-konstellation med forberedelsesmateriale og et selvkørende forløb:
Gorm og Cecilia bor i middelalderen til indskolingen: Her skal skolens mindste elever lære om børnelivet i middelalderen gennem figurerne Gorm og Cecilia. I hæftet med forberedelsesopgaver, der sendes til skolerne, fortæller Gorm og Cecilia om det at være barn i år 1400 og eleverne inviteres til at reflektere over eget børneliv og forskelle på dengang og nu.
Forberedelsen følges op af besøget på Middelaldercentret, hvor eleverne får strudhætter på og skal ned og arbejde i Sundkøbing. Her skal nogle ordne haver, samle blade, rense rendestenen, samle brænde og andet forefaldende arbejde som børn i middelalderen ville have lavet. Bagefter skal eleverne lege en masse historiske lege, og på den måde også føle på egen krop, at det ikke kun var hårdt og kedeligt at være barn i middelalderen. Forløbet varer to timer og dækker fagområderne historie og idræt.

Smag på middelalderen til mellemtrinnet: I dette forløb får eleverne alle sanser i brug! Til forberedelsen får de tilsendt et hæfte, hvori der er opgaver i forhold til kost, ressourcer, bæredygtighed og arkæologisk arbejde. Ved besøget på Middelaldercentret bliver de inddelt i drenge og piger, da der i middelalderen var stor forskel på kønnenes arbejdsopgaver. Drengene skal lave arbejde i Sundkøbing og pigerne skal forberede frokosten. Det kan lyde simpelt, men for børn anno 2024, er det en udfordring at tilberede og udskære kylling og grøntsager samt lave mad over bål. Til slut spiser alle sammen og lærer her om bordskik i middelalderen, og igen opleves kønsforskellen, da pigerne serverer for drengene. For at rette lidt op på ubalancen, er det drengene, der tager opvasken.
Forløbet varer 3 timer og dækker fagområderne historie, madkundskab og natur/teknik.

På opdagelse i middelalderen er et selvkørende forløb, der afløser den gamle info-jagt. Det betyder, at der ikke er en formidler tilknyttet forløbet, men at eleverne på egen hånd skal løse nogle opgaver - de må dog altid spørge formidlere og frivillige. Forløbet er bygget op om en logbog ejet af arkæologen Professor Mittle. Igennem logbogens opgaver introduceres eleverne til metodiske tilgange i en legende kontekst, hvor de lærer at analysere, observere og diskutere forskellige elementer de oplever på deres vej gennem Sundkøbing. Forløbet har ingen fast tidsramme og dækker fagområderne dansk og historie.

Teknologi i middelalderen til udskolingen og ungdomsuddannelserne: Derudover blev den gamle Teknologipark rundvisning ændret til at være mere aktiv og inddragende. Teknologiparken er i en lidt sølle forfatning, og det var derfor nødvendigt at ændre på forløbet. Dette forløb er et mix af den gamle rundvisning, spil og leg og nye samarbejdsøvelser, der hovedsagligt er udviklet af vores formidler Søren Lise. Forløbet dækker fagområderne historie, matematik, fysik/kemi og idræt.

Forløbene blev testet af lokale skoler, der havde meldt sig som testklasser, hvorimod de til gengæld fik et gratis forløb på Middelaldercentret. Det betød, at de var klar over, at ikke alting ville være 100 % perfekt, og at de skulle være en aktiv del af evalueringen. Det kom der mange gode kommentarer og indtryk ud af, samt gode kontakter til de lokale skoler fremover. Vi testprøvede samtidig vores kapacitet - for hvor mange forløb var det muligt at have på én dag. Vi nåede vores maks, og det var vigtig læring i forhold til udviklingen af det nye online bookingsystem, som også blev oprettet i forlængelse af udviklingen af de nye forløb.
Der skal lyde en stor tak til SUNDskolen, der altid beredvilligt stiller op, til Nysted Skole, Stubbekøbing Skole, Skovby Friskole og Nørre Alslev Skole for at stille op med søde elever og villige lærer som testpersoner. Uden dem og deres gode feedback ingen forløb.
Et endnu større tak skal lyde til vores formidlere Søren Lise, Ben Woldring, Lotte Nielsen, Elisabeth Kronborg Madsen, Christoffer Lise, Ana Rodrigues og John Brahtz. Disse har været omstillingsparate og uundværlige i udviklingen af forløbene - de ved, hvad der kan lade sig gøre i praksis, og formår altid at få tingene til at lykkedes.
I sæson 2025 udbydes de her beskrevne forløb til betalende skoler. Der vil derudover bliver videreudviklet på udskolingsforløb. Testene viste endvidere nye behov for opkvalificering og onboarding i forbindelse med opstart af de nye forløb. Til disse indsatser fra Guldborgsund Kommunes Fokuspulje derfor bevilget et generøst beløb, så alt dette kan blive realiseret.
“Den magiske skov” og “Griffenholm” udbydes fortsat næsten uforandret.
I alt var der 3.156 elever og lærere gennem forskellige forløb på Middelaldercentret i 2024.
Dannelsesrygsækken /////////////
I 2024 var Middelaldercentret igen en del af Dannelsesrygsæk via Kulturtjenesten. Dette betyder at alle 6. Klasser i Lolland og Guldborgsund kommune kommer en tur i Griffenholm, hvor de skal hjælpe professor Griffenholms assistenter med at undersøge, obserevere og analysere forskellige opdagelser. Som forberedelse til et Dannelsesrygsækforløb er der indlagt en lærerworkshop i begyndelsen af skoleåret.
Her får lærerne information om forløbet, praktisk information og Middelaldercentret indsamler de tilstedeværende læreres e-mail adresser, så der kan sendes forberedelsesmateriale ud til dem. Dette fungere ridigt, så længe lærerne møder op, så det er muligt at få deres e-mail. De lærere der ikke mødte op til workshoppen har det været noget sværere at få fat på og ikke alle har modtaget forberedelsesmaterialet.
Der blev lavet en evaluering af Dannelsesrygsækken i 2024. Griffenholm-forløbet får generelt gode anmeldelser, og lærerne synes forløbet tilbyder noget læring som de ikke kan give i klasselokalet - for eksempel noget om fordybelse, og erfaring med at ikke alt har et facit eller en forklaring. Af kritikpunkter var der en, der nævnte at der ikke var noget forberedelsesmateriale (det må givetvis være en lærer, der ikke har deltaget i workshop), samt det faktum at nogle af formidlerne ikke taler dansk (andre mente dog at det blot bidrog til “uhyggen” og læringen).
Forløbet har hovedsagligt været varetaget af formidler Ana Rodrigues samt vores to voluntører samt museumsinspektør Thit Petersen i perioder. Der har været 537 børn og 68 lærere gennem Dannelsesrygsækken i 2024. Det er noget færre end 2023, men det er bemærket, at det var nogle små klasser med ofte under 20 elever, hvorfor antallet af klasser, der har benyttet tilbuddet modsvarer 2023 nogenlunde.
I alt har der totalt været 2763 børn og 379 lærere igennem et forløb på Middelaldercentret.
I 2025 bliver posen rystet fra Kulturtjenestens side, så vi får nye klassefordelinger. Vi ender formentlig med 7. Klasserne, og der skal derfor tænkes nyt i forhold til hvilket tilbud Dannelsesrygsækken skal have.

Kulturtjenesten /////////////
Mens museumsinspektør Thit Birk Petersen var på barsel i første halvdel af året blev møder med Kulturtjenesten hovedsagligt varetaget af centerchef Andreas Bonde Hansen i det omfang det var muligt. Efter Thits tilbagvenden er disse møder tilfaldet hende igen.
Griffenholm /////////////
Griffenholms tre Escape Rooms fortsatte med at tiltrække besøgende i 2024 med i alt 737 deltagere – en stigning på 1,5% sammenlignet med 2023. Selvom den samlede vækst var beskeden, oplevede vi en markant stigning i aktiviteten i højsæsonen. I juli alene besøgte 162 gæster vores Escape Rooms, en stigning på 88% fra 86 gæster i juli 2023. De fleste af disse sommergæster var turister, primært danske, men også internationale besøgende i området.
Derimod var der færre virksomhedsbookinger i 2024, især i årets sidste måneder. På trods af dette er Griffenholm stadig en populær attraktion for gådelystne gæster, der søger en unik og fordybende oplevelse.
Et af årets højdepunkter var Halloween-eventet, der tiltrak både lokale og turister. Den stemningsfulde og uhyggelige oplevelse skabte ikke kun liv på Griffenholm, men øgede også interessen for Escape Rooms. Succesen med Halloween understreger potentialet for flere temabaserede events i Griffenholms magiske omgivelser og åbner op for nye spændende oplevelser.
De tre Escape Rooms – Biblioteket, Laboratoriet og Observatoriet – kan bookes på www.griffenholm.net.

Kurser & seminarer /////////////
Henover året har Centerchefen deltaget i forskellige møder.
Den 11.-12. November deltog Andreas Bonde og Thit Petersen i ODM (organisationen Danske Museers) årlige netværksmøde for museumsfolk. Det er to dage fyldt med oplæg, workshops og diskussioner om dansk museumsliv, samt netværk med hele den danske museumsverden.
Den 21. November deltog Thit Petersen i Gerlev Legekonference, der finder sted på Gerlev Idrætshøjskole og center for leg og bevægelse. Det var en dag med fokus på at implementere lege af forskellige karakter i det daglige arbejde. Da vi på Middelaldercentret gerne vil invitere vores gæster til at deltage mere aktivit og også gerne lave meget mere legende læring, var det en dag fuld af god inspiration. Thit kom da også hjem med en ide til en ny teambuilding-aktivitet.
VPAC /////////////
Traditionen tro var Middelaldercentret også i 2024 ganske aktiv i sammenslutningen af danske videnspædagogiske aktivitetscentre (VPAC). Derfor deltog centerchef Andreas Bonde Hansen også i både årsmøde og generalforsamling, afholdt på hhv Økolariet i Vejle og Ribe Vikingecenter.
Samarbejder og eksterne engagementer /////////////
Historiske Dage
Middelaldercentret deltog igen i 2024 på Historiske Dage i Øksnehallen i København den 9.-10. marts, hvor vi havde vores egen stand bemandet af både personale og frivillige fra Guldborgsund-Gildet. Interessen for standen var stor gennem hele weekenden, og festivalens gæster fik en levende formidling af middelalderens verden med særligt fokus på hverdagslivet i Sundkøbing anno 1414.
I 2024 satte vi et nyt tema i fokus – kvinden i middelalderen, hvor vi med humor og indsigt udfordrede myter om kvinders rolle i perioden. Dette blev også omdrejningspunktet for vores to foredrag, “Kvinden i middelalderen – en ligeværdig duel?”, som vi præsenterede begge dage på Onkel Danny-scenen.
Historiske Dage er en vigtig platform for at møde en historieinteresseret målgruppe, særligt fra hovedstadsområdet, og vi oplevede stor interesse for både sæsonens program, Middelalderakademiets tilbud til skoler og muligheden for at blive frivillig på Middelaldercentret. Messen gav os en enestående mulighed for at komme i kontakt med potentielle nye frivillige, der ønsker at engagere sig i formidlingen af middelalderens verden.
Krenkerup Bryggeri og Krenkerup høstmarked
I år prøvede vi noget nyt, nemlig at deltage i Krenkerup Høstmarked, der faldt den 31. August.
Vi havde fået lov til at låne to af deres gamle værksteder - blandt andet smedjen, hvor Thomas Lap fyrede op i essen og lavede øloplukkere til den store guldmedalje hele dagen. I det gamle træværksted indrettede vi maler-værksted, hvor Jorge viste skrive- og malerkunst, og tegnede Krenkerups våbenskjold, som selvfølgelig blev givet til godsejerfruen. Ana arbejdede med uld - og fik store poser med nyklippet uld med hjem, da der var en fåreklipper til arrangementet også.
Vi havde også en lille del af vores butik med, og der blev solgt forskellige ting som middelalder-sennep, legetøj og keramik.
Et dejligt velbesøgt arrangement, hvor vi fik talt med rigtig mange gæster.
Generelt var der i hele 2024 et frugtbart samarbejde med Krenkerup under opbygning, hvilket bl.a. resulterede i beslutningen om et fælles projekt med at udvikle og promovere en autentisk middelalderøl. Dette effektueres i 2025.

SUNDskolen /////////////
Vi har i år indgået en samarbejdsaftale med SUNDskolen. De får fri adgang til Middelaldercentret med deres klasser, til gengæld står de til rådighed for sparring og som testklasser, når vi udvikler nye forløb.
Danmarks Radio /////////////
I oktober optog DR nok en gang på Middelaldercentret. Denne gang var det en serie der fungerer som opfølger til julekalenderen Tidsrejsen 2. Samarbejdet var nok en gang rigtigt godt, og vi glæder os til foråret/forsommeren 2025, hvor vi forhåbentlig får resultatet at se.


Projekter
Projekter /////////////
I 2024 færdigjordes Lille Blide-projektet som i 2023 var støttet af Guldborgsund Kommune. Nærmere bestemt var der bevilget penge til, at der kunne bygges en ny lille blide. Den lille blide er særdeles vigtig, da den kan trækkes op af gæsterne, og derfor indgår meget aktivt som hands on aktivitet i den daglige formidling.
De allerede bekrevne testforløb for nye skoler blev eksekveret som pilotprojekt. Dette pilotprojekt ledede hen mod et gennemgribende gendesign af centret skoletilbud - en gendesign som pågår i 2025 og som Guldborgsund Kommunes Fokuspulje velvilligt har skænket cs. 240.000 kr.
Der arbejdede ligeledes i det meste af 2024 på fundraising og projektmodning af et større projekt, der skal sikre centrets formidling mod klimaforandringer m.v., ligesom der arbejdedes mod et større EU-projekt om levende historieformidling i grænseregionen. En postiv fondsdialog er oparbejdet og mindre projektmodningsbeløb er rejst, men den fortsatte projektudvikling pågår fortsat.
Bilag: Bestyrelsen /////////////
Bestyrelsen af den selvejende institution Middelaldercentret var i 2024 sammensat på følgende vis:
-
Michael Bang, Direktør, CELF
-
Formand, medlem af forretningsudvalget
-
-
Ole K. Larsen, Byrådsmedlem, Guldborgsund Kommune
-
Medlem af forretningsudvalget
-
-
Prof. Flemming Sørensen, cand.scient.soc. & ph.d., Roskilde Universitet
-
Næstformand, medlem af forretningsudvalget
-
-
Ane Dolward, ph.d., projektleder Business Faxe
-
Julie Bouchet: direktør Museum Nordsjælland
-
Jørgen Jensen, forretningsudvikler
-
Kirstine Haase: phd og forskningsleder Museum Odense
-
Marianne Rasmussen Lindegaard, ph.d., Arkæolog, Kulturstyrelsen
-
Martin Lohse, byrådsmedlem
-
Pia Bach, Områdeleder, Middelaldercentret, Medarbejderrepræsentant
Bilag: Økonomiske nøgletal /////////////
Årsregnskabets hovedtal er:
Resultatopgørelse
Indtægter
Tilskud
Øvrige indtægter
Entreindtægter
Butik
Cafe og Gæstgiveriet
Indtægter I alt
2023
4.159
533
4.618
649
1.053
11.012
2024
4.716
219
4.446
685
1.244
11.310
Omkostninger
Lønninger
Formidling
Forvaltning
Administration
Butik
Cafe og Gæstgiveriet
Finansielle omkostninger
Omkostninger I alt
Årets resultat
2023
5.939
612
810
1.132
351
521
271
9.636
1.376
2024
6.599
409
972
1.097
339
901
189
10.506
804
Balance
Aktiver
Materielle anlægsaktiver
Omsætningsaktiver
Aktiver i alt
Passiver
Egenkapital
Hensat
Gæld i alt
Passiver i alt
2023
10.773 392 11.165
5.638
5.527 11.165
2024
10.773
1.030
11.803
6.017
425
5.361
11.803

Besøgstal /////////////
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
39,335
37,768
41,270
33,488
19,112
36,055
34,836
39,009
40,559
39,779
43,851
42,570
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
45,313
55,400
52,926
48,435
50,500
54,273
52,098
65,362
71,407
76,860
70,285
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992
1991
75,733
90,000
110,000
104,000
97,000
90,000
70,000
40,000
34,000
27,000
20,000