15. maj: Pilgrimsvandring – gratis

Den 15. maj arrangerer Middelaldercentret en pilgrimsvandring. Det er gratis at deltage!

Den første pilgrimsvandring arrangerede vi i 2018 med stor succes, og vi gentog vandringen i 2019. I 2020 måtte vi desværre aflyse, men i år er vi tilbage!

Det sidste år har flere opdaget glæden ved at vandre – at være ude i naturen, alene eller sammen med nogle få andre.

Det har til alle tider været en del af menneskets tilværelse at vandre. I begyndelsen var det for at overleve og følge med fødekilderne, senere blev det for sjælens frelse og for at sone sine synder og her i moderne tid er det igen blevet moderne at vandre. Ikke for at sone sine synder, men for at komme i kontakt med sig selv, sin sjæl og egne værdier.

Vi lever i en tid hvor informationsstrømmene er uendelige, tiden er knap og arbejdet rigeligt. Derfor er der behov for pusterum, for at lukke af et øjeblik og finde tilbage til sig selv.

Her kan en vandretur være et redskab. Når man går, kan man ikke så meget andet end at være til stede med sig selv og sine tanker. Det er sundt for krop og sjæl.

I middelalderen var det ikke unormalt at tage på en pilgrimsvandring for at sone sine synder. De store pilgrimssteder er velkendte – for eksempel Santiago De Compostella, Rom og Jerusalem, men faktisk fandtes der – og findes stadig, mange mindre pilgrimssteder – også i Danmark. Steder man kunne valfarte til, hvis man var syg, hvis man havde syndet eller blot trængte til at finde fred med Gud.
Flere steder berettes om helbredende kilder og kirker, hvis relikvier kunne udrette mirakler.

I middelalderen var ens sjæls frelse det vigtigste overhovedet. Havde man begået for mange synder, uden at få aflad i dette liv, røg man i skæresilden. Her skulle man bøde for sine synder, inden man kunne komme i himmerige. Skærsilden skulle alle igennem, men tiden man skulle opholde sig i dette helvede, kunne reduceres ved at leve fromt og kristent. Dog var mennesket født syndigt og derfor ville det altid begå synder. Disse kunne man så få aflad for ved forskellige bodshandlinger. En af disse bodshandlinger kunne være at tage på pilgrimsfærd. Ikke nødvendigvis til udlandet, men til et af de lokale valfartssteder i Danmark. Der var nok at tag af.

Det praktiske

Vi mødes kl 10:00 ved Krønge kirke – ALLE er velkomne. Vi går selv i middelaldertøj, men det er også helt fint at møde op i sit moderne tøj!

Længde: ca. 14-15 km – der er indlagt stop og pauser undervejs.

Vi regner med at være færdig omkring 16:00-16:30

Ruten går fra Krønge kirke, rundt Maribo Søndersø, forbi Engestofte kirke og gods og med endestation ved Maribo domkirke, hvor pilgrimspræst Charlotte Louise Backhaus vil holde en kort andagt som afslutning på vandringen.

Efter andagten har Middelaldercentret arrangeret bus tilbage til Krønge kirke.

Vi følger Klosterruten – en officiel anlagt pilgrimsrute gennem hele Danmark, der tager pilgrimmene forbi de 50 anlagte klostre samt flere middelalderlige kirker (ruten kan ses i Naturlandet app).

Det er gratis at deltage. Maks antal ifølge restriktionerne er 75 personer. Vi holder god afstand, og der vil være sprit til rådighed.

Medbring selv vand, madpakke og snacks.

Spørgsmål til museumsinspektør Thit Birk Petersen, thit@middelaldercentret.dk / 42 14 93 74

De går pilgrimsvandring over hele verden 15. maj

Middelaldercentret er ikke de eneste, der går på pilgrimsvandring 15. maj 2021. Normalt ligger vores vandring før vores åbning 1. maj, men i år har vi valgt at rykke den – for at kunne deltage i en Europæsik middelalder pilgrimsvandring sammen med mange af vores gode og dygtige udenlandske frivillige.

En re-enactment gruppe, som har besøgt os mange gange, Company of Saynt George, har arrangeret en fælles pilgrimsvandring, hver for sig. Se mere på deres Facebookside
Folk fra hele verden deltager – så vi er del af noget større den dag.

Få et minde fra pilgrimsvandringen

I forbindelse med den fælles pilgrimsvandring har en af vores dygtige frivillige, Jorge, der har rekonstrueret en kopi af Guttenbergs trykpresse, lavet et special designet trætryk af St. Corona og St. Roch- se billedet herunder.

Et eksklusivt print kan købes hos Prelo Prints til den nette sum af 50 kr. – som et minde om pilgrimsvandringen. Link til Prelo Prints webshops her