Historie

I 2016 fejrede Middelaldercentret sit 25. år som institution og attraktion. 

Middelaldercentret startede i sin tid som en god idé.
En idé, der byggede på en lang tradition inden for dansk museumsvæsen, nemlig de eksperimentelle undersøgelser af forhistoriske og historiske fund og genstande.

Eksperimentalarkæologien giver et godt og nødvendigt bidrag til det almindelige museumsarbejde og er samtidig yderst anvendelig i formidlingsøjemed, idet den besøgende her kan opleve hele fremstillingsprocessen bag de genstande, som de normalt kun ser bag glas i museernes montrer. På Middelaldercentret kan man se, lugte og føle på tingene.

Når man beskæftiger sig med den eksperimentelle arkæologi, må man også være klar over, at man sjældent kan give et 100% nøjagtigt billede af, hvordan tingene har været fremstillet og brugt, men man kan give et højt kvalificeret bud. Når Middelaldercentret f.eks rekonstruerer en middelalderlig kanon, er det imponerende i sig selv at se, hvordan det foregår, men det er testresultaterne fra skydeforsøgene, som giver et væld af informationer om datidens krigsførelse – informationer som ikke kan skaffes på anden vis.

Fra 1989 og til nu:

Middelaldercentret startede i 1989 i forbindelse med Nykøbing Falsters 700 års jubilæum. Det lokale museum byggede her en rekonstruktion af en middelalderlig kastemaskine, en såkaldt blide. I de tre uger, forsøget varede, besøgte mere end 15.000 mennesker byggepladsen og både bliden og byjubilæet fik overvældende stor omtale i både lokale, landsdækkende og sågar internationale medier.

I løbet af 1990 var der akkumuleret så megen interesse for bliden og den form for praktisk museumsformidling, der blev gennemført, at museet og den lokale produktionshøjskole udarbejdede et projekt: “Middelalderligt teknologicenter”. Ideen var, i en periode på to måneder af sommeren 1991, at skabe et museumsprojekt med udgangspunkt i aktiviteterne omkring bliden. 20.000 mennesker besøgte dette museumsprojekt, som i sin lidt beskedne form bestod af en række værksteder, hvor der blev bygget flere middelalderlige kastemaskiner, samt et køkkentelt, hvor der solgtes en god kvalitet middelalderpølser.

I 1992 fortsatte projektet som en selvejende institution, der blev døbt “Middelaldercentret”.

I 1994 kom Arbejdsmarkedets Feriefond ind i billedet og gav et stort beløb. Det betød, at man i 1997 kunne åbne sæsonen med en hel middelalderby, en havn, turneringsbane og en indgangsbygning.

I 1996 åbnede Gæstgiveriet “Den Gyldne Svane“, hvor der sereveres mad lavet efter middelalderlige opskrifter.

Til sæsonstart i 1997 blev havneområdet (Nokken) indvidet, og den er langsomt blevet udbygget med farver, suder (skomager), grovkøbmand, købmand og senest bryggers.
Købmandshuset stod færdigt i 2006 og bryggerset i 2011.

I 2013 åbnede Teknologiparken, igen med velvillig hjælp fra Arbejdsmarkedets Feriefond.
Lige siden den spæde start i 1989, er adskilligt nyt kommet til; nye huse, flere riddere, nye projekter, så der hvert år er spændende nyt at vise.

2016 fejrede Middelaldercentret sin 25. sæson og vi markede dette med en stor jubilæumsevent i juli måned samt flere temaweekends i løbet af sæsonen. Der blev ligeledes udgivet en jubilæumsbog, der kan købes i museumsbutikken.

I juli 2019 åbner Middelaldercentret en ny attraktion i skoven ved middelalderbyen, Griffenholm. Attraktionen er et unikt undervisningsforløb for skoler, guidede ture, aftenrundvisninger og escape room for Middelaldercentrets almindelige besøgende.

I Griffenholm bor professor Julius Abraham Griffenholm. Hans mission er at finde og indsamle viden om middelalderens fabeldyr og overnaturlige væsener.

Skoleklasser skal via forskellige gåder finde ud af, hvad der er sket med professoren, der er forsvundet. Det kræver samarbejde, kreativ tænkning og kritisk sans at løse opgaverne.
I escape room forløbene kan familier eller vennegrupper få sig en oplevelse ud over det sædvanlige, når de på tid skal løse en opgave.
Projektet er støttet af Nordeafonden.