Bliderne Middelalderens store belejrings- og kastemaskiner

De første skridt til Middelaldercentret var netop en blide, der blev bygget i forbindelse med Nykøbing Falsters 700 års jubilæum. Senere er der kommet flere forskellige typer kastemaskiner til og flere demonstreres for publikum.
I maj 2021 er den lille og ældste af bliderne taget ud af drift. Aksen, der holder den store kastearm er knækket og en undersøgelse af skaderne er nu igang.

På Middelaldercentret finder du Europas, ja formentlig verdens, største blide.
En blide er en kastemaskine, der blev brugt til belejringer. Der kendes ingen bevarede blider fra middelalderen i dag.
Middelaldercentrets blider er opbygget efter tegninger og beskrivelser fra middelalderen.
Bliderne er imponerende store maskiner, som blev bygget der, hvor de skulle bruges, da de ikke var transportable i samlet tilstand. De er ingeniørkundskab på højt plan.
Kasteskyts kunne variere fra sten, ildkugler, døde dyr, bikuber og sågar afhuggede hoveder fra fjenden.
De er utroligt præcise og er relativt hurtige at lade og affyre. Noget publikum kan opleve på nærmest hold!

Et udvalg af publikum får den store ære at være med til at trække og lade den lille blide – så her er der mulighed for en helt speciel hands-on oplevelse. Under kyndig vejledning trækkes den store kastearm ned ved hjælp af et tov med udveksling.
Den store blide skal gås ned – to mennesker i hvert hjul. Af sikkerhedsårsager er det kun middelaldermennesker, der får lov at gå i den store blide.

Når bliderne er ladt skal de affyres. Dette får en eller to fra publikum som regel lov til – igen under kyndig vejledning.

Holder I et arrangement på Middelaldercentret, er en gruppe på omvisning eller har en anden speciel anledning at fejre, er det muligt at købe et privat blideskud, hvor jeres gruppe får lov at trække bliden ned.
For mere information kontakt Tina Scheel: tina@middelaldercentret.dk, tlf. 54 86 19 34.

Bliderne er ikke klatrestativer, og det kan være meget farligt at kravle rundt inde i hjulene eller på bliderne. Derfor beder vi publikum om blot at se på, og nyde de fine maskiner på tæt hold.