Krig i middelalderen – Kanoner og krigsvogne

På Middelaldercentret kan opleves et stort udvalg af middelalderenes krudtvåben. Vi har flere kanoner, en bombard, hagebøsser og en krigsvogn, der går under navnet ”Dommedagsdunkeren”.

I første halvdel af 1300-tallet dukkede de første kanoner op på slagmarker rundt omkring i Europa, og i løbet af ganske kort tid, var der store mængder krudt og ammunition i de europæiske våbenkamre.

Middelaldercentrets kanoner er kopier og rekonstruktioner af originaler fra middelalderen, og der forskes fortsat i middelalderens krudtvåben på Middelaldercentret. Der er blandt andet tilknyttet en forskergruppe, der laver eksperimentel arkæologiske forsøg med at fremstille krudt som man gjorde i middelalderen.

Hagebøsser var middelalderens håndskydevåben, en form for gevær eller lille håndkanon.
Bombarden er en robust middelalderkanon, der ofte blev brugt ved belejringer til at nedbryde murer.

Anholtkanonen og svingbassen er små transportable kanoner. Anholtkanonen er en bagladerkanon og blev fundet i 1990 ud for Anholt.. Den er monteret på en vogn, så den kan flyttes rundt. Den er en skibskanon, lige som svingbassen, der har sit navn, fordi den kan drejes ganske let.

Dommedagsdunkeren, som den kaldes på Middelaldercentret er en krigsvognen, der er lavet efter tegninger i en krigsmanual fra middelalderen. Det er en stor vogn, som er bygget til at beskytte angriberen mod beskydning.
Fra dragens gab affyres en kanon og fra selve vognen skydes der fra otte huller med hagebøsser.
Vognen blev skubbet frem af fire til seks heste, der ifølge tegningen også var beskyttet af en form for panser.

Praktisk info:
Den store bombarde, den nye anholtkanon, svingbassen og de små hagebøsser affyres hver lørdag kl. 15:00 i lavsæsonen og også om onsdagen i højsæsonen.
De befinder sig oppe ved bliderne.

Kanonerne larmer, så det er tilrådeligt at holde sig selv og små børn, for ørerne og evt. gå lidt væk fra affyringsområdet, hvis man har hunde med, der ikke er skudtrænede.