I uge 28 sætter vi fokus på hvordan man i middelalderen sygdomsbehandlede, og hvordan man forholdt sig til medicinsk behandling.

Sygdom skyldtes ubalance i kroppen. Ubalancen kunne være i kroppen, i sindet eller i universet. Denne ubalance skulle bringes på fode igen.

Mennesket bestod af 4 væsker: blod, slim, sort og gul galde. Der skulle være balance mellem disse væsker for, at man var sund og rask. Væskerne besad forskellige egenskaber og var henholdsvis kold, varm, tør eller fugtig. Sygdomme eller symptomer besad ligeledes disse kolde, varme, tørre og fugtige elementer og skulle derfor behandles med det modsatrettede middel.

Vi får i denne uge besøg af bartskærer Janus og hans hustru Malene. Bartskæreren kunne udføre små operationer og årelade folk. Bartskærerfaget udviklede sig med tiden til at blive kirurgerne.

Janus vil fortælle og fremvise bartskærerens redskaber og fortælle om lægevidenskab i middelalderen. Janus er i sit dagligevirke kirurg og har en enorm viden om middelalderlige lægevidenskab.

De vil vise, hvordan man særbehandler, operere pilespidser ud, forbinder og plejer.

Følg med her på siden for nærmere program.